Tarihçe

Ayastefanos

Hz.İsa’nın ölümünden sonra Hıristiyan cemaatinin Kudüs’teki yöneticisi olarak seçilen 7 diyakonostan biri olan Ayios Stefanos inancından dönmediği için taşlanarak öldürülüp Filistin’de gömülür. Böylelikle Hıristiyanlığın ilk şehidi olarak kabul edilip azizlik mertebesine yükselir. 4 ncü yüzyılda azizlerin mezarlarının başkent Konstantinopolis’e getirilmeye başlanmasıyla onun naaşı da getirilir. Daha sonra Latinlerin isteği üzerine Aya Stefanos’un naaşı da şimdiki İtalya’ya gönderilmek üzere bir gemiye yüklenir, ancak gemi yola çıkar çıkmaz patlayan fırtına yüzünden geri dönmek zorunda kalır. Fırtına dindikten sonra tekrar gemiye yüklenir ve gemi yola çıkar. Ancak azizin birkaç kemik parçası köyde kalır. Kemik parçalarının gömüldüğü yere daha sonra bir kilise inşa edilir ve köyün ismi de Ayastefanos olur.

Yeşilköy tarihindeki diğer önemli olaylar şunlardır. 1853-1856 yılları arasındaki Kırım Savaşı nedeniyle Fransızların buraya yerleşerek İstanbul’un o zamanki 3 fenerinden biri olan Yeşilköy Feneri’ni inşa etmişlerdir. Daha sonra 1878’de Osmanlı-Rus savaşı nedeniyle Ruslar Yeşilköy’de karargâh kurdular ve tarihi Ayastefanos Anlaşması’nın imzalanmasının ardından Şenlikköy tarafında Ayastefanos Rus Abidesi’ni inşa ettiler. Bu anıt 14 Kasım 1914 tarihinde Enver Paşanın emriyle yıktırılmıştır. 1912 yılındaki Balkan Savaşları sırasında kolera salgınından dolayı binlerce asker buraya getirildiler. Salgında ölen binlerce asker tren istasyonu yakınlarına gömülmüşlerdir. Ayrıca Selanik’ten yola çıkan Hareket Ordusu 19 Nisan 1909’da son molayı Yeşilköy’de vermişlerdir.

Yeşilköy

1920’li yıllarda Türkçe olmayan yerleşim isimlerinin Türkçe isimlerle değiştirilmesi sırasında ise uzun yıllar Ayastefanos’ta yaşayan ve Türk edebiyatının büyük isimlerinden olan Halit Ziya Uşaklıgil’in önerisiyle 1925 yılında Yeşilköy adını almıştır.

Sayın Turgay Tuna’nın anlatımıyla Yeşilköy’ün hikayesi.

Yeşilköy ile ilgili daha detaylı tarih bilgisi almak isteyenler aşağıdaki linklerden faydalanabilirler.

Wikipedia

Turgay Tuna

Habertürk – Ayşe Kiraz

Yenidüzen – Stella Aciman

Türkiye’nin Tarihi Eserleri – Erol Şaşmaz